{ "title": "Avuç İçi Terlemesi", "image": "https://www.avuc.gen.tr/images/avuc-ici-terlemesi(1).jpg", "date": "19.01.2024 09:31:09", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Avuç içi terlemesi, bireyin günlük hayatında, sosyal faaliyetlerinde, öğrenme sürecini, iş yaşantısını psikolojik düzeyini etkileyecek bir düzeyde ise böyle bir anda aşırı avuç içi terleme hastalığı (Tıp literatüründeki adı palmar hipehidroz) meydana gelmektedir.

Avuç içi terlemesi genelde ellerde sıklıkla kendini gösteren bir terleme durumudur. Avuç için terlemesinin hayatı anlamda bir tehlikesi söz konusu değildir. Fakat en tehlikeli olan aşırı terleme yeri burasıdır. Zira tüm faaliyetlerimizi görmekte kullanmış olduğumuz ellerimizin terlemesi bizleri birçok konu engelleyebilir.

Avuç içi terlemesinin özellikleri nelerdir?

Toplumda genelde 100 kişiden 3-4 kişide rastlanılmaktadır. Avuç içi terlemesi genelde çocukluk yaşlarında kendini gösterir. Erkek ve bayanlarda eşit miktarda görüldüğü gözlemlenmiştir. Genellikle avuç içi terlemelerinin çoğu genetik yapılıdır. İrsi olan el terlemelerinin yaklaşık %45'i bu şekilde meydana gelmektedir. Her mevsim yaşanma ihtimali yüksektir. Fakat sıcak ayların olduğu dönemlerde kendini daha belirgin olarak göstermektedir.

Bazı bireylerde 35-40 yaşları arasında biraz daha azaldığı görülse bilene hayat boyu devam ettiğini söyleyebiliriz. Heyecan, stres gibi duygusal hallerde kendisini daha belirgin bir şekilde göstermektedir. Bu durumlar avuç içi terlemesini tetiklemektedir. Avuç içi terlemeleri uyku esnasında meydana gelmez. Uykudan uyandıktan sonra meydana gelmektedir.

Avuç içi terlemesinin nedenleri ve sebebi

Yalnızca el kısmında görülen, her ikisinde birden yaşanan ve eşit derecede oluşan aşırı terleme durumu başka bir rahatsızlıktan kaynaklanmamaktadır. Ancak başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Herhangi bir hormonsal bozukluk meydana getirmez. Yapılacak olan tetkiklerde anormal bir durum söz konusu değildir. Elde yer alan ve özellikle avuç içindeki ter bezlerinin yapısında bir sorun bulunmaz. Yani ter bezlerinin büyüklüğü ile sayısı normaldir.

Avuç içinde meydana gelen aşırı terlemeyi meydana getiren sempatik sistemlerin ayarlarında bir sıkıntı meydana gelmektedir. Bu tür rahatsızlıklar yaşayan bireylerde sempatik sistemler fazla çalışmaktadır ve aşırı derecede duyarlı konumdadırlar. Sempatik sistemin faaliyetini yerine getirme durumu aşırı düzeyde gelişmesi sebebiyle gereksiz yere ter üretimi söz konusu olmaktadır. Bu durumda avuç içi terlemelerini meydana getirmektedir. Genellikle stres ve heyecan gibi psikolojik durumların akla birdenbire gelmesi sonucu ter bezlerinin uyarılma durumu söz konusu olmaktadır.

Avuç içi terlemenin ameliyatsız çözümü

Avuç içi terlemesinin derecesi yüksek değilse yani nemlenme derecesinde değil ise terlemeyi önlemek adına jel, sabun, losyon ya da krem ve benzeri ürünleri her gün ve özellikle de akşamları avuç içine uygulanarak terlemenin azaltılması sağlanır.

Bahsetmiş olduğumuz ürünlerde yer alan klorid ve alüminyum ter bezleri kanalını tıkaması durumunda terin dışarı atılımını önler. Ancak meydana gelen terleme durumu oldukça yüksek ise bu tıkama durumu yüksek dereceli ter basıncı ile itilip açılır. Bu durumda da tedavi edilmesi zorlaşır. Bunun yanında cilt tahrişleri ile alerjide meydana gelmektedir.

Daha da şiddetli düzeyde görülen avuç içi terlemelerinde botoks ile iyontoforez tedavisi uygulanması mümkündür. Ameliyatsız olarak sunulabilecek en güzel yöntem avuç içi terlemelerinde bu yöntemlerdir.

İyontoforez tedavisi için özel cihazlar yardımıyla avuç içi kısmında düz akım halinde elektrik verilir. Ter bezlerinde meydana gelen şok etkisi ile avucun iç kısmında ıslaklık biçiminde terleme geçebilir ya da azalabilir. Haftada yaklaşık olarak 2-3 defa 20-30 dakika aralıklarında bütün yaşam boyu bu yöntemin uygulanması gerekmektedir. Oldukça zaman alıcı bir yöntem olmasının yanı sıra hastaya bıkkınlık da vermektedir. Bunun yanı sıra avuç içi kısımlarında yanmada meydana getirmektedir.

Botoks tedavisi için ise avuç içinde ve parmak kısımlarında 15-20 kez botoks enjeksiyonu uygulanır. Botoks ter bezlerinin aşırı salgılanmasını önlemesinin yanı sıra ter bezlerinde geçici felç yaşanmasına da neden olmaktadır. Avucun iç kısmında ıslaklıklar şeklinde terleme için kullanılır. Bu yapılan uygulamanın etkisi kalıcı değildir. Her el için 3-4 ayda bir yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Uygulama esnasında hasta çok ağrı çekebilir. Aynı zamanda maliyeti de oldukça yüksektir. Hastada duyu kayıplarına da yol açmaktadır.
" } ] }